Je kan niet meer aan hem ontsnappen; duurzaam leven. We moeten handelen om onze planeet een betere toekomst te bieden. Voor de meeste mensen is dit niets nieuws. Maar hoe leef je nu eigenlijk zo duurzaam en welke aspecten kun je meenemen in je leven om duurzamer te leven? We hebben het voor je opgezocht. We hebben ons inzicht vertaald in vier snelle tips.

Wees voorzichtig met je spullen!

Als je iets wilt, zoals een nieuwe telefoon, overweeg dan een gebruikte optie. Wij zien nog vaak mensen besluiten om nieuwe apparatuur te kopen terwijl sommige gebruikte apparatuur nog prima werkt. Hetzelfde geldt voor producten die je niet meer nodig hebt. Gooi het niet weg, maar breng het naar je plaatselijke kringloopwinkel. Je kunt er niet alleen iemand blij mee maken, maar je kunt je product ook een tweede leven geven. Het is niet nodig om nieuwe producten aan te schaffen die het milieu nog erger onder druk brengen. 2e hands spullen zijn een gemakkelijke een eenvoudige manier om duurzaam te werk te gaan. Doe dit dus ook!

Weg van fossiele brandstoffen!

Blijf weg van fossiele brandstoffen. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar we snappen het. Toch kunnen we op korte termijn beslissingen nemen om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Stel, u koopt een pellet kachel. Deze kachel wordt gestookt met zogenaamde pellets. Dit zijn cilindrische houten elementen gemaakt van houtafval. Met zo’n kachel ben je minder afhankelijk van gas en bespaar je flink op je energierekening. Bij het kopen van dergelijke pellets is het belangrijk om bij een gerenommeerde dealer te kopen. Een pellet kachel is slechts één voorbeeld van een vrij simpele bewuste keuze. Kijk op Google en zie zelf welke bewuste keuzes je kunt maken.

Kies duurzame merken

Bij het kopen van een nieuwe houten tafel of het afsluiten van een energiecontract is het belangrijk om na te gaan of de leverancier of het merk zelf bewuste duurzame keuzes maakt en of dit voor jou van toepassing is. Kijk kritisch, want veel bedrijven spelen in op de behoefte van consumenten aan een duurzamere levensstijl met minimale beloftes.

Wees een bewuste eter

Ja jullie hebben het goed gelezen. Wees bewust met wat je eet. Niet omdat we om de kilo’s moeten letten, maar omdat ons dieet ook een grote impact heeft op de planeet. Overbevissing heeft bijvoorbeeld een grote impact op het klimaat. Omdat het evenwicht van de oceaan wordt verstoord en het hele ecosysteem van de aarde in gevaar komt. Het gaat niet alleen om zeevis. Denk er eens over na, alle levende wezens zijn afhankelijk van de oceaan.

Het is misschien niet verwonderlijk dat de overmaatse vleesindustrie ook een impact heeft op de planeet. Kijk naar het gas dat alle koeien en varkens produceren en de hoeveelheid water die al deze dieren gebruiken. Een keer vis en vlees opgeven is geen overbodige luxe. Het leven beïnvloedt de planeet meer dan je denkt.