Het komt misschien niet meteen in je op, maar brandwerende kleding is in sommige branches dagelijkse kost. Sterker nog, werknemers in bepaalde bedrijfstakken zijn zich er misschien niet eens van bewust dat ze brandwerende kleding dragen. Dat gezegd hebbende, beschermt brandwerende kleding je en jouw medewerkers bij het uitvoeren van werkzaamheden zoals industrie. Dit type kleding kan dus niet alleen interessant zijn voor brandweerlieden, maar ook voor jouw werk. Welke brandwerende kleding past bij jou en waar koop je dit? Daarom staat deze blog in het teken van Brandwerende Kleding.

Wat is brandwerende kleding?

De naam brandwerende kleding is eigenlijk een programma, de kleding is brandwerend. Dit soort kleding wordt gedragen door mensen die mogelijk worden blootgesteld aan direct vuur en is verkrijgbaar bij brandbeveiligingswinkels. Naast open vuur is brandbeveiliging ook interessant voor beroepen met explosiegevaar, hitterisico’s en gevaarlijke chemicaliën. Maar wat maakt een kledingstuk brandwerend?

Brandbeveiliging komt van de materialen waaruit de kleding bestaat. Er zijn kwaliteitsverschillen in het gebruikte materiaal, maar de meeste brandwerende kleding is gemaakt van modacryl, aramide, vlamvertragend katoen en vlamvertragend polyester.

modacryl

Modacrylics zijn inherent vlamvertragend. De stof is ook gemakkelijk te verven. Dit maakt het materiaal geschikt voor de productie van fel reflecterende werkkleding. Modacryl is ook van nature zacht en comfortabel om te dragen. Deze vezel is niet alleen brandwerend maar ook zuurbestendig. Niet voor niets wordt dit materiaal vaak gebruikt om brandwerende kleding van te maken.

Aramide

Aramide is een andere stof die vaak wordt gebruikt om brandwerende kleding te maken. Deze kunststof is duurzamer dan bijvoorbeeld modacryl, maar de productiewaarde is veel duurder. Omdat het een moeilijk te verkrijgen materiaal is. Aramide wordt veel gebruikt door het leger en de brandweer.

vlamvertragend katoen

De meest gebruikelijke manier om brandwerende kleding te maken is door gebruik te maken van brandwerend katoen, katoen is van nature niet brandwerend en wordt daarom speciaal verwerkt. Deze afwerking of coating is vaak gemaakt van Protex of Proban. Het materiaal is goedkoper dan aramide en modacryl omdat katoen goed floreert. Katoen staat ook bekend om zijn comfort en ademend vermogen. Katoen is niet ideaal voor het maken van opvallende kledingstukken, omdat het materiaal felle kleuren niet goed kleurt.

Vlamvertragend polyester en katoen

Het beste van beide werelden. Dit krijg je als je polyester en katoen gebruikt om brandwerende kleding te maken. Door de toevoeging van polyester is het materiaal sterker dan alleen katoen. Bovendien zijn beide stoffen erg goedkoop. Met polyester kan fluorescerende kleuren worden geverfd. Perfect voor het maken van veiligheidskleding.

Welke brandveilige kleding is geschikt voor jou?

Om antwoord te geven op uw vraag, welke brandwerende kleding voor jou geschikt is, hangt af van hoe vaak je jouw kleding wast, hoe duidelijk je zichtbaar wilt zijn en of je te maken hebt met statische stoffen. Modacryl wordt aanbevolen voor taken die goed zichtbaar zijn en regelmatig moeten worden gewassen. Aramide wordt ook gebruikt wanneer kleding vaak gewassen moet worden maar minder opvalt. Gebruik brandwerende kleding van katoen in combinatie met polyester. Brandwerend katoen is geschikt voor kleding die niet vaak gewassen hoeft te worden en geen zichtbare elementen hoeft te bevatten.

Meer brandwerende tips!

Als je je hebt laten inspireren door deze brandveiligheidsblog, kijk dan eens hoe brandveilig jouw huis is. Gebruik jij bijvoorbeeld al brandwerende inspectieluiken? En heb je een netwerk-geactiveerde rookmelder een kans gegeven: een goede voorbereiding redt levens, ook bij jou thuis!