Om jouw veilig op het dak te laten werken leggen wij vijf ongeschreven regels aan jou voor die je zou moeten opvolgen wanneer je op hoogte werkt.

1.    Stappen achteruit is een no-go

Wanneer je op hoogte werkt is het in geen enkel geval verstandig om achteruit te stappen. Het klinkt simpel, maar in werkelijkheid gebeurt het nog te vaak. Door achteruit te stappen vergroot je de kans op een misstap, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Wanneer je op hoogte bezig bent, is het van belang dat je je bewust bent wat er om je heen gebeurt en wat er om je heen qua obstakels om je heen bevinden. Als je geconcentreerd aan het werk bent, bestaat de kans dat je je onbewust verschoven hebt. Wanneer je dan naar achteren stapt, kan je bijvoorbeeld op een instabiel stuk dak stappen of struikelen over een lage leiding. Door het niet achteruitstappen maak je de kans kleiner op deze ongelukjes.

2.    Nooit op je telefoon kijken wanneer je loopt

Ook deze ongeschreven regel klinkt zo logisch, maar nog te vaak zitten mensen op hun telefoon terwijl zij over een (plat)dak wandelen. Doe dit nooit. Je herkent het wel op straat. Iemand die je tegemoetkomt, volledig weggedoken in zijn telefoon. Vaak mondt dit uit tot een korte excuses. Wanneer je op het dak wandelen en je zit op je telefoon, dan kan dit heel anders aflopen. Wil je toch je telefoon checken, loop dan naar een veilige plek buiten je werkplek en pak daar pas je telefoon erbij.

3.    Klim nooit over een obstakel heen

Obstakels staan er niet voor niks. Vaak hebben deze een functie, bijvoorbeeld een dakraam. Daarnaast kan een obstakel, zoals bijvoorbeeld een hek, een gedeelte van het dak afsluiten. Het is daarom belangrijk dat je nooit over een obstakel heen klimt of loopt.

Wanneer je toch over een hek heen klimt is het van belang dat je de juiste gear gebruikt. Gebruik vanzelfsprekend valbeveiliging, maar ook de juiste trappen. Denk bovendien aan de juiste kleding. Zo kan het op het dak behoorlijk glad zijn, dus de goede schoenen is geen overbodige luxe.

4.    Neem minder vaart bij het naderen van een rand

Ook deze regel is vanzelfsprekend, toch wordt hij nog niet altijd uitgevoerd. Door vanzelfsprekendheid zien we het minderen van vaart bij het naderen van een rand als iets logisch. We zien echter in de praktijk dat mensen dit niet altijd doen. Overschatting en gemakzucht is hier een belangrijke factor in. Blijf dus altijd bedachtzaam en laat je ervaring niet overlopen in gemakzucht. Een ongeluk zit in een klein hoekje, helemaal wanneer je op hoogte aan het werk bent.

5.    Zorg voor een opgeruimde werkplek

Wanneer je aan het werk bent en je bent geconcentreerd kan het zo zijn dat je na enige tijd veel rommel om je heen hebt verzameld. Denk bijvoorbeeld aan materiaal en verschillende gereedschappen. Als je op hoogte werkt is het noodzakelijk om dit te voorkomen. Zo verklein je de kans dat je uitglijdt of struikelt over rondslingerende materialen. Zorg dus voor een opgeruimde en nette werkplek wanneer je op het dak aan het werk bent.