Hout, het is en blijft fascinerend. Er komt veel kijken wanneer je het gaat gebruiken als materiaal om bijvoorbeeld meubels te maken. Zo zijn er verschillende soorten hout, elk met eigen eigenschappen. Daarnaast kan je het hout op verschillende manieren bewerken, waardoor bijvoorbeeld een robuuste tafel een andere look krijgt. Om je wegwijs te helpen in de wondere wereld van hout lees je in deze blog alle informatie die je als beginnend houtbewerker moet weten.

De verschillende soorten hout

Er zijn op onze planneet ontzettend veel verschillende soorten hout. Om het voor jou behapbaar te maken, lichten wij alleen de soorten uit die populair zijn onder houtbewerkers.

Vurenhout

Vurenhout is naaldhout en komt voor in heel Europa. De kleur van deze houtsoort is licht en is geschikt om te gebruiken als binnen hout. Vuren is niet geschikt om te gebruiken voor buitenmeubilair. Daarnaast wordt deze houtsoort gezien als een goedkope optie.

Eikenhout

Eikenhout is licht- of donkerbruin van kleur. De eik komt vaak uit Europa, maar sommige soorten komen ook uit Amerika. Deze houtsoort is zachter dan de harthoutsoorten. De mooie nerftekeningen zorgen voor een natuurlijke look. Wij raden dan ook aan om deze houtsoort met een transparante lak te bewerken. Hierdoor komt deze natuurlijke nerftekeningen nog mooier tot hun recht.

SUAR-hout

Je kent ze vast wel, de donkerbruine SUAR houten tafels die je in meer en meer woonkamers ziet pronken. SUAR-hout is een erg populaire houtsoort onder houtbewerkers. Deze soort wordt gezien als tropisch hardhout en komt in vrijwel alle gebieden in de tropen voor. De snelgroeiende boom waarvan het SUAR-hout afkomstig is, staat bekend om zijn snelgroeiende eigenschap. Deze eigenschap en het feit dat deze soort vaak voorkomt maakt dat SUAR-hout gezien wordt als duurzame keuze.

Bij de aanschaf van hout dat afkomstig is van de tropen is het van belang dat je koopt bij een gerenommeerde handelaar. Zij verkopen hout met keurmerken die duurzame kap verzekeren.

Afwerking van het hout

Om het hout perfect tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat je de juiste afwerking kiest. Wij lichten vier manier voor jou uit.

  1. Olie: olie is één van de afwerkingsmogelijkheden waarmee je je hout een natuurlijk look geeft. Daarnaast zorgt olie ervoor dat je hout waterafstotend is. Dit beschermt het hout tegen vocht. Bovendien is olie makkelijk bij te werken. Wij raden aan om meerdere lagen olie aan te brengen op jou meubilair om een optimale bescherming te bewerkstelligen
  2. Lak: lak is een andere manier waarop je je hout kan afwerken. Het nadeel van lak is dat beschadigingen in de vorm van krassen en deuken goed zichtbaar zijn. Het is daarom van belang dat je een dubbele componentenlak gebruikt.
  3. Was: was wordt niet veel gebruikt als afwerking van hout. Het is dan ook een ouderwets manier van afwerking. Toch geeft was het hout een unieke natuurlijk uitstraling. Toch moet je het proces regelmatig herhalen om optimale bescherming te bewerkstelligen. Als beginnend houtbewerker raden we niet aan om met was te werken. Olie en lak zijn dan meer voor de hand liggende opties.

Geef een reactie